Spookfacturen hosting gerapporteerd

We zijn in korte tijd drie keer gebeld door opdrachtgevers die per mail een spookfactuur ontvingen. Alle keren ging het om een factuur voor hosting. De afzender was NL Domein Host. In dit artikel geven we je wat tips om een nepfactuur van een echte te onderscheiden.

Hoe herken ik een spookfactuur?

Een spookfactuur kan er bedrieglijk echt uitzien. Controleer daarom eerst of de diensten wel geleverd zijn en of de afzender in je administratie voorkomt. Check online of bedrijfsnaam en adresgegevens met elkaar corresponderen.

De meldingen die wij kregen, gingen over facturen van NL Domein Host (voorheen bekend als Domein Host Nederland). Als je de factuur goed leest, staat in de kleine lettertjes: 'Let op. Dit is een aanbieding en geen factuur, betaling van deze aanbieding wordt beschouwd als een opdrachtbevestiging.'

Wat doe ik met een spookfactuur?

Betaal nooit zonder eerst goed te controleren of de factuur klopt. Bij twijfel: Check op één van deze sites of er al melding is gemaakt van deze facturen.
Bij de Fraudehelpdesk kun je ook meteen melding van de spookfactuur maken.

Hoe bescherm ik mezelf tegen spookfacturen?

Omdat cybercriminelen hun trucs steeds veranderen, heb je nooit 100% garantie op veiligheid. Maar het hebben van goede anti-spam en een veilige mailserver is natuurlijk altijd verstandig.

Als je nog vragen hebt over het beveiligen van je ICT, adviseren we je daar graag over. In het voorjaar wijden we daar zelfs een kennissessie aan.