Veilig mailen met digitaal ondertekenen en versleutelen

Wie veilig wil e-mailen doet er goed aan zijn e-mails digitaal te ondertekenen of – als het om echt vertrouwelijke informatie gaat – zelfs te versleutelen. Dat kan allebei met een speciaal e-mailcertificaat. 

De risico’s van e-mail

In het e-mailverkeer schuilt een aantal gevaren. Je mails kunnen worden onderschept en gelezen of – erger nog – aangepast door derden. Bovendien schatte Microsoft in 2012 dat 97% van alle e-mails die wereldwijd verstuurd worden spam zijn, en sommige spammails zien er verraderlijk echt en betrouwbaar uit. In het alledaagse mailverkeer vertrouwen we op het spamfilter van onze mailcliënt, maar zeker wanneer er vertrouwelijke informatie in een e-mail staat, wil je dat jouw mails heelhuids bij de ontvanger aankomen, en dat de mails die je ontvangt van een veilige bron komen. 


E-mail digitaal ondertekenen

Hoe weet je als ontvanger zeker dat dat ene mailtje echt van ING komt? Dat die enquête echt door studenten van de RU wordt gehouden? Met een digitale handtekening vrijwel zeker. Als afzender kun je ontvangers van je e-mails met een digitale handtekening de garantie geven dat het bericht van jou komt. Vergelijk het met het versturen van een ansichtkaart. In principe kan iedereen die de kaart in handen krijgt hem lezen en er iets bijkrabbelen. Met een digitale handtekening doe je een soort cellofaan om de kaart heen. Tussenpersonen kunnen de kaart nog altijd lezen, maar ze kunnen niets meer aan de boodschap veranderen. En omdat het cellofaan een soort watermerkje heeft, zien ontvangers dat de kaart echt van jou komt.

E-mail digitaal versleutelen

Je kunt nog een stap verder gaan met veilig e-mailen door je e-mails te versleutelen. Je gebruikt daarvoor, hetzelfde e-mailcertificaat als voor digitaal ondertekenen. Dit certificaat zet je bericht om in een code die alleen de ontvanger van de mail kan ontcijferen. Mocht je mail dus onderschept worden, dan is hij voor derden niet te lezen. Mensen waar je versleutelde e-mails naar wilt versturen en van wilt ontvangen hebben overigens ook een e-mailcertificaat nodig.  

Voor wie?

Iedereen die vertrouwelijke informatie verstuurt via e-mail of die zeker wil weten dat hij veilig mailt, bevelen we digitaal ondertekenen of versleutelen van berichten aan. Om de veiligheid te waarborgen stel je het certificaat in per werkplek, per device en (als je mailt via een webservice) per browser. Digitaal ondertekenen en versleutelen kan in de meeste e-mailprogramma’s, waaronder Outlook, Thunderbird en iOS (iPad en iPhone). Hoe intensief je deze opties gebruikt is in te stellen. Van automatisch bij elke mail, tot gebruik bij specifieke ontvangers tot handmatig instellen per e-mail.

Wil je veilig mailen?

Als je veilig wilt mailen kunnen we dat voor je verzorgen. We installeren je e-mailcertificaat en geven heldere gebruiksinstructies. Bij vragen kun je ons altijd bellen. Neem contact met ons op